Lokalhistoriker Niels Christian Nielsen skriver denne gang om Vestergade, som engang var én af Aabenraas mest driftige gader.
Min forrige artikel her i avisen for marts måned omhandlede Storetorv, og jeg vil her med denne artikel begive mig en tur ned ad "Memory Lane" - ad en af Aabenraas engang mest driftige gader - nemlig Vestergade.
Det skabte fred til byen, at borgen "Openroe hus" blev bygget dengang i 1200-tallet (som omtalt i forrige artikel), og flere håndværkere såsom karetmagere, smede, kobbersmede, bagere m.fl. etablerede sig i gaden. Mange handlende kom udefra til markedet i Aabenraa, som afholdes på Storetorv. Og gennem århundreder - frem mod omkring 1850, havde Vestergade udviklet sig til byens mest udprægede "håndværkerstrøg".
Når man 100 år senere, frem til slutningen af 1950'erne tog et kig ned af Vestergade i vestlig retning, og inden gaden var blevet blev ført igennem til Dr. Margrethes vej, lå daværende vognmand Andreas Andresens store markante hvide bygning Nybro 2 og udfyldte gadebilledet - og som mange Aabenraaere sikkert stadig husker. Huset var i den grad med til at tegne billedet af fortidens Vestergade. Andreas Andresen arrangerede med sit hestetrukne køretøj hyggelige ture ud i det blå med byens borgere, eller forskellige foreninger såsom "Apenrader Handwerkerclub," som bestod af Vestergades forskellige håndværkere samt selvfølgelig deres respektive fruer
Clausens imponerende palæ
Huset Nybro 2 blev i starten af 1960 revet ned og blev i stedet erstattet af det velkendte gadekryds "Nygade/Nybro/Vestergade". Som vi kender det i dag.
Vestergade 11 - det gamle "Stadt teater" stammer formentlig fra engang i 1700-tallet. I 1860 etablerede skibstømrer Friederich Christensen et gæstgiveri i ejendommen, som kom til at hedde "Salon de Thalia", og som rummede en flittig benyttet dansesal. F.eks når der var stabelafløb af et nybygget skib i Aabenraa fra et af byens fem skibsværfter, skulle det fejres, og så blev der som regel afholdt et bal i den store dansesal for alle involverede ved skibsbyggeriet.
Teater Hotellet, som stedet senere kom til at hedde, har en spændende historie, som jeg i et indlæg senere vil komme mere uddybende ind på.
Vestergade 8 "Clausens palæ" - her lå den store villa bygget i tre etager med hele 200 kvadratmeter på hver etage. Huset blev opført i starten af 1900-tallet og var karakteristisk med sin løgformede kuppel. Her boede i mange år den kendte maler Franziska Clausen. Det imponerende bygningsværk, som købmand Peter Clausen lod opføre, skabte den ideelle ramme for familiens formueforhold, og der var også tænkt fremsynet, idet de to nederste lejligheder var tiltænkt familiens to børn Jørgen og Franciska som bopæl engang i fremtiden, således at familieslægten forblev i huset.
Bag huset lå der et vognhus til familien Clausens flotte automobil samt en pragthave med lysthus udformet som et romersk tempel. Der blev i villaen levet en livsstil og husførelse nærmest a' la "Herskab og Tjenestefolk", der bestemt ikke var almindelig i en by som Aabenraa.
Efter 80 år (og tænk hvis huset kunne snakke - et hus med sikkert mange gode fortællinger) var det slut. Bygningen havde mistet sin fordums glans og storhed og blev nedrevet i 1980.
Gamle huse måtte vige pladsen
Der er ikke den store aktivitet i Vestergade længere med handel og håndværk, men mange Aabenraaere husker nok stadig tiden "med liv i gaden" såsom Isenkræmmer Damberg, Nybro Radio, Frost Magasin, Kroen i krogen, Hans Krygers Prinzess Sycenter, Wiener Caféen og hvor naboen var Fiske Røgeriet, Den lille hyggelige dyrehandel og sidst, men ikke mindst Bykroen blot for at nævne nogle enkelte.
I midten af 1980'erne måtte mange af Vestergades gamle huse vige pladsen for en byfornyelse, idet kommunen i samarbejde med arkitekt Børge Weile iværksatte et stort nybyggeri, der skulle huse butikker og kontorer m.m. der iblandt nogle kommunale såsom skattekontor og socialkontor.
Nu om stunder summer Vestergade ikke længere af liv og handel, som det i gennem generationer har været kendetegnende for adgangsvejen vestfra og hen til byens midte - Storetorv.
Storetorv blev i 2017 som en del af byfornyelsen omlagt og renoveret, og resultatet diskuteres vist nok flittigt i byrummet. Men her på torvet forsøges det dog at skabe liv i de varme sommermåneder fra de omkringliggende Café og spisesteder - men ikke mindst op mod juletid, når Julehjertebyen er stillet op.